ULTRA CANE – ULTRAZVUČNI BIJELI ŠTAP
Datum: Februar 24, 2012 Autor: Asistansia

Ultra Cane je primarni uređaj, to znači da se može koristiti neovisno od bilo kojeg drugog pomagala za kretanje. On može biti opisan i kao uređaj koji šalje signale o percipiranju okoliša na određenoj udaljenosti i korisniku šalje informacije o okolišu, čime upozorava korisnika o mogućim opasnostima i preprekama koje može odrediti unaprijed. Ovakvi uređaji pretvaraju podatke o okolišu koji bi se inače vizuelno opazili u oblik koji se pretvara u drugo čulo za slijepe ljude. Ove informacije se obično prenose do osobe koja ne vidi pomoću  dodira, zvuka ili kombinacije oba.

Iako Ultra Cane ima iste funkcije kao i laserski štap, on ne obavlja funkcije pomoću lasera. Umjesto toga, on se koristi ultrazvučnim valovima za otkrivanje objekata ispred i iza ručnog zgloba. Ultra Cane ima dva prednja područja. Kratki dio nudi pepoznavnje objekta na oko dva metra iznad štapa, dok dugi dio povećava prepoznavanje na četiri metra.

Ultra Cane je dizajniran da pomogne putniku koji je slijep u izvođenju svakodnevnih zadataka dobro kao što to rade ljudi koji nemaju oštećenje vida, npr. održavanje paralelnog kretanja i otkrivanje otvorenih vrata i ukrštenih hodnika bez pravljenja kontakta sa objektima.

Ultra Cane vam olakšava kretnju kroz ​​okoliš dajući vam taktilnu povratnu informaciju kad su objekti u blizini. Taktilnu povratnu informaciju je jednostavno shvatiti: što ste bliže nekom objektu, to će brže ergonomski raspored dugmića zujati.

Preporučljivo je, kada prvi put počinjete koristiti ovaj štap, da to radite u već poznatoj, sigurnoj sredini gdje nema gužve, i po mogućnosti sa nekim ko vam može pomoći. U zavisnosti od toga koliko često koristite Ultra Cane, možete se potpuno opustiti već nakon prve sedmice i imati potpuno povjerenje u vašu sigurnost kada se krećete sa Ultra Cane.

Što više koristite Ultra Cane, to ćete više razvijati vaš osjećaj za određivanje zone ultrazvučnog snopa kako budete pomjerali štap sa jedne strane na drugu i obratno. Ubrzo ćete pronaći brzinu pomjeranja štapa koja vam je najugodnija za kretanje.

Zona detekcije ultrazvučnog snopa kod Ultra Cane štapa pokriva otprilike širinu ramena (oko 75 cm) i je dovoljan blagi pokret pomjeranja da Ultra Cane detektira prepreke na vašem putu.

Potrebno je održavati vještine korištenja štapa i i osjetilne vještine od momenta kada počnete upotrebljavati Ultra Cane, tako da se ove dvije vještine integriraju. Nakon vrlo kratkog vremenskog perioda bit ćete sposobni primati još više informacija koje vam Ultra Cane šalje i razviti još više vještina za njihovo prepoznavanje.

Također, važno je držati Ultra Cane pod ispravnim uglom. Ukoliko držite Ultra Cane previše strmo, primijetit ćete da će on reagovati na neravnine na zemlji odmah ispred vas, a to će uzrokovati da prednje dugme zuji intenzivno. Ukoliko držite štap pod previše tupim uglom, on onda možda neće detektirati prepreke na zemlji koje biste vi željeli da detektira, poput kutije ili praga. Kada se štap drži normalno, prednji senzor će registrirati objekte direktno ispred vas. Neznatno pomjerivši zglob, osjetit ćete da li je objekt direktno ispred vas, ili je ispred vas više lijevo, ili više desno.

Svejedno, dobre vještine korištenja štapa su potrebne uvijek, naročito za detektovanje prepreka poput pločnika ili stepenica, budući da ih Ultra Cane ne može detektirati.

Posljednje novosti
Datum: Mart 5, 2014 Autor: Asistansia

Sound  Foresight Technology Limited iz Engleske je kompanija koja je uspjela da napravi štap koji na sebi ima senzore koji pomažu slijepoj osobi da se […]

Datum: Maj 23, 2013 Autor: Asistansia

VictorReader Stream je daleko iznad običnog audio playera, njegove nove karakteristike bezžičnog povezivanja otvaraju svijet slijepim i slabovidnim osobama.

Datum: Mart 25, 2013 Autor: Asistansia

Cijenjeni prijatelji, sa posebnim zadovoljstvom pišem ove redove koji ostaju kao podsjetnik na lijepe stvari i pozitivnu energiju, a čiju atmosferu smo istinski osjetili mi […]

Datum: August 13, 2012 Autor: Asistansia

Kao što Vam je poznato Asistansia d.o.o. Sarajevo od početka svog rada čini sve kako bi slijepa i slabovidna lica imala na raspolaganju pomagala koja […]

Datum: August 10, 2012 Autor: Asistansia

Cijenjeni prijatelji, moje ime je Selmir Isaković. Neki od naših slušalaca znaju me kao dugogodišnjeg člana nekada Udruženja slijepih građana Zenica, a danas Udruženja slijepih […]

Datum: Februar 24, 2012 Autor: Asistansia

Ultra Cane je primarni uređaj, to znači da se može koristiti neovisno od bilo kojeg drugog pomagala za kretanje. On može biti opisan i kao […]