NOVI PRISTUP ASISTANSIA
Datum: August 10, 2012 Autor: Asistansia

Cijenjeni prijatelji, moje ime je Selmir Isaković. Neki od naših slušalaca znaju me kao dugogodišnjeg člana nekada Udruženja slijepih građana Zenica, a danas Udruženja slijepih građana Kantona Sarajevo. Pored toga, dugi niz godina radio sam i na radiju. Zahvaljujući konkursu raspisanom putem Fonda za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom, od nedavno sam dio tima Asistansia d.o.o Sarajevo.

Naša firma konceptualno je postavljena tako da ima dva različita programa, a vama je svakako zanimljiv onaj koji se tiče pomagala, što je sasvim logično i opravdano.

Međutim, obzirom da situacija u ovoj oblasti trenutno nije sjajna odlučili smo se za jedan novi pristup, u kom svakako računamo i na vaše partnerstvo i podršku. Mi ne želimo da budemo tek mjesto gdje ćete kupiti neko pomagalo, već da se zajednički izborimo da olakšamo put da dođete do istih besplatno ili po mnogo povoljnijoj cijeni.

S tim u vezi moram kazati da je naš tim jako mali, samo troje ljudi, koji su spremni da daju svoj doprinos u ostvarenju ovog cilja, i već smo počeli sa kontaktima sa aktivistima udruženja slijepih na terenu, resornim službama u općinama i kantonalnim ministarstvima.

Kao što vam je poznato, slijepi u Sarajevskom, Tuzlanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu ostvarili su pravo na pomagala i to na govorni toplomjer, zaštitne naočare i bijeli štap. Naša je namjera da omogućimo slijepima u drugim kantonima uz podršku lokalnih udruženja da i oni ostvare ova prava.

Isto tako moram kazati da je, na žalost, mali broj slijepih koji je do sada iskoristio ove mogućnosti, pa se nameće pitanje kako će ostvariti neka druga prava ako ni ovo ne koristimo u dovoljnoj mjeri.

Asistansia će, takođe, inicirati susret i sa rukovodiocima Saveza slijepih Federacije BiH u cilju dogovora o zajedničkom djelovanju ili partnerstvu ukoliko Savez bude imao interes za tako nešto.

Ovo je otvoreni poziv svima vama da nas podržite u ovim aktivnostima i da nam se javite sa vašim sugestijama i mišljenjima. Budite sigurni da će biti još dosta novosti, ali i želje da vam pomognemo da budete ravnopravni građani našeg društva.

S poštovanjem vaš prijatelj Selmir Isaković i osoblje Asistansia d.o.o Sarajevo.

Posljednje novosti
Datum: Mart 5, 2014 Autor: Asistansia

Sound  Foresight Technology Limited iz Engleske je kompanija koja je uspjela da napravi štap koji na sebi ima senzore koji pomažu slijepoj osobi da se […]

Datum: Maj 23, 2013 Autor: Asistansia

VictorReader Stream je daleko iznad običnog audio playera, njegove nove karakteristike bezžičnog povezivanja otvaraju svijet slijepim i slabovidnim osobama.

Datum: Mart 25, 2013 Autor: Asistansia

Cijenjeni prijatelji, sa posebnim zadovoljstvom pišem ove redove koji ostaju kao podsjetnik na lijepe stvari i pozitivnu energiju, a čiju atmosferu smo istinski osjetili mi […]

Datum: August 13, 2012 Autor: Asistansia

Kao što Vam je poznato Asistansia d.o.o. Sarajevo od početka svog rada čini sve kako bi slijepa i slabovidna lica imala na raspolaganju pomagala koja […]

Datum: August 10, 2012 Autor: Asistansia

Cijenjeni prijatelji, moje ime je Selmir Isaković. Neki od naših slušalaca znaju me kao dugogodišnjeg člana nekada Udruženja slijepih građana Zenica, a danas Udruženja slijepih […]

Datum: Februar 24, 2012 Autor: Asistansia

Ultra Cane je primarni uređaj, to znači da se može koristiti neovisno od bilo kojeg drugog pomagala za kretanje. On može biti opisan i kao […]