AMD Comfort – Uvećanje i filteri za korekciju makularne degeneracije

Poboljšan vid, bolji kontrast, maksimalna zaštita

Osobe sa Makularnom degeneracijom koja se pojavljuje u trećoj životnoj dobi jako često imaju poteškoće u pronalaženju standardnih pomagala za vid u vidu običnih dioptrijskih naočala koje bi im pomogle da vide mnogo bolje i jasnije. Kao standard ovim pacijentima se propisuju obične dioptrijske naočale koje mogu pomoći veoma malo, ali oku sa makularnom degeneracijom je potrebno mnogo više nego obična dioptrijska korekcija.  Postoji još nešto što se može dodati.

S tim ciljem predstavljamo Vam AMD Comfort.

AMD Comfort nudi osobama koji boluju od makularne degeneracije unapređenje njihovom vidu zajedno sa poboljšanim vizuelnim komfortom. Jako ga je jednostavno razumjeti, isprobati i na kraju lako i propisati i naručiti.

Raspon dioptrije: -8 do +8

Dodatak: 0.75 – 6.00

Materijal: CR39

Uvećanje: oko 3 – 6 %

Filter: Comfort filter, C1

Površinski sloj:  ML Prima

Tipovi: Single vision, bifocal i progressive

 

AMD – Comfort – specijalne leće

AMD Comfort su specijalno razvijene oftalmičke leće dizajnirane za ljude koji boluju od makularne degeneracije uslovljene godinama. Za ove pacijente AMD Comfort nudi vidljivo unapređenje oštećenom vidu, zajedno sa poboljšanim komfortom gledanja.

AMD Comfort postiže ova unapređenja kroz 4 glavne karakteristike:

Comfort filter

Specijalno razvijeni komfort filteri pružaju očima najbolju moguću zaštitu protiv agresivnih UV zraka, istovremeno smanjujući osjetljivost očiju prema jarkom dnevnom svjetlu ili suncu. Komfort filter reducira plave komponente vidljivog spektra svjetlosti, a zadržava ostatak spektra što pomaže pri zadržavanju prirodnog viđenja boja.

Uvećanje

AMD leće Vam omogućavaju da vidite sa uvećanjem koje povećava uključenost retine (mrežnjače) u proces gledanja. Uvećanje je dovoljno veliko da napravi uočljivu razliku u gledanju osobe koja ga nosi, ali u isto vrijeme ne preveliko da bi se smanjilo vidno polje. Uvećanje se postiže sa specijalnom tehnikom brušenja, kojom se leće izrađuju malo deblje i sa većim zakrivljenjem.

Dostupna su dva nivoa uvećanja koja vam AMD comfot nudi; AMD-I i AMD-II.

AMD-I pruža balans između kozmetičkog izgleda i uvećanja, dok AMD-II pruža više uvećanja s tim da su leće nešto deblje izrade.

AMD-I pruža uvećanje oko 3 %

AMD-II pruža uvećanje oko 6 %.

Tačan nivo uvećanja može varirati u zavisnosti od propisanog nivoa dioptrije i odabira leća.

Smanjenje refleksa

Antirefleksni tretman je standard prilikom korištenja AMD comfort , pojačavajući komfort i smanjujući blještanje svjetlosti.

Ugrađen RX

Kada osoba ne vidi zdravo, prva stvar koja se provjerava je mogućnost korekcije vida sa nekom vrstom optičkog pomagala, najčešće sa običnim dioptrijskim naočalima. Ista metoda se primjenjuje i kod osoba koje boluju od degeneracije makule; prvo što je potrebno uraditi jeste pokušati odrediti koja je dioptrija potrebna da bi se korigovao vid. Zbog toga se AMD comfort leće specijalno izrađuju prema korekciji vida osobe za koju se prave, kako bi se osiguralna njihova optimalna funkcija.

Lako za korištenje, lako za propisivanje

AMD comfort leće se sastoje od provjerene optičke tehnologije koja je upakovana tako da je jako jednostavno propisati, a u isto vrijeme su jako efikasno pomagalo koja pomaže pacijentima sa makularnom degeneracijom ili pacijentima sa nekim drugim oboljenjima očiju kojima je potrebna slična korekcija. Način na koji je AMD comfort izgrađen čini jednostavnim propisivanje od strane optičara i jako jednostavno pacijentima da se na njih navikne.

Jednostavno za isprobati

Testiranje AMD comfort na pacijentima je jako jednostavno zahvaljujući probnim setovima koji se koriste. Prepustite pacijentu da osjete razliku bilo da im zakačite AMD comfort flip-up na njihove naočale koje već koriste ili jednostavno držite AMD comfort flirp (leće AMD comfort postavljene na ručki) ispred njihovih naočala.

Jako jednostavno naručiti

Za optičare, procedura naručivanja AMD comfor leća je jednaka naručivanju standardnih leća za naočale.

Jednostavno za korištenje

AMD comfort leće ne zahtijevaju navikavanje na njihovo korištenje, u isto vrijeme pacijent će automatski biti u mogućnosti da koristi prednosti boljeg kontrasta, boljeg, oštrijeg vida i unaprijeđenog komforta gledanja.

AMD comfort leće

Leće su bazirane na lećama iz Multilens programa leća. Odabrali smo progressive, single vision i bifocal leće koje se jako dobro uklapaju sa AMD comfort i odgovaraju većini pacijenata.

Ispod ćete pronaći relevantne informacije o AMD comfort i samim lećama.

 

AMD Comfort Progressive

Bazna leća: ML Classic Comfort.

AMD verzije: AMD-I and AMD-II

Visina ugradnje: 16 mm ili 20 mm (20 mm preporučeno)

Dodatak: 0.75 do 4.00

Opcija tranzicije: Da

Opcija polarizacije: Da

Jačina: pogledati tabelu ispod

 

AMD Comfort Single Vision

Bazna leća: ML Classic Single Vision

AMD verzije: AMD-I i AMD-II

Opcija tranzicije: Da

Opcija polarizacije: Da

Jačina: pogledati tabelu ispod

 

AMD Comfort Bifocal

Bazna leća: ML Classic S28, ML Classic S28 High-add

AMD verzija: AMD-I i AMD-II

Dodatak: 0.75 do 4.00 za S28 i C28. 4.50 – 6.00 za S28 High Add

Opcija tranzicije: Da

Opcija polarizacije: Da za S28

Jačina: pogledati tabelu ispod

Kriteriji za AMD comfort leće:

Osnovni kriteriji na koji treba da obratite pažnju prilikom odabira leća su:

 

Progressive:

–          Veliko vidno polje

–          Čist dizajn

–          Mogućnost dodatka uvećanja

–          Mogućnost dodatka polarizacije i tranzicije

 

Bifocal:

–          Mogućnost dodatka uvećanja

–          Mogućnost dodatka polarizacije i tranzicije

 

Single Vision

–          Mogućnost dodatka polarizacije i tranzicije

 

Granice jačine za AMD comfort leće

Molimo vas da obratite pažnju na slijedeće:

–          Moguće je napraviti cilindar do -6, s tim da maksimalno zakrivljenje leće ne prelazi -6

–          Za jačine iznad gornjih granica i nivoa uvećanja molimo vas da nas kontaktirate kako bismo potražili rješenje.

–          moguće je napraviti leće do 75 mm (73 mm za polarizirane).

–          Sve AMD leće su napravljene od leća sa indeksom 1.5

Maksimalna + sfera je uslovljena dodatnom jačinom: add +2.0 je reducirana sa ~1.0 dpt; add. +3.0 je reducirana sa  ~2.0 dpt; add. +4.0 je reducirana sa  ~ 3.0 dpt.

 

 

 

 

 

 

 

Posljednje novosti
Datum: Mart 5, 2014 Autor: Asistansia

Sound  Foresight Technology Limited iz Engleske je kompanija koja je uspjela da napravi štap koji na sebi ima senzore koji pomažu slijepoj osobi da se […]

Datum: Maj 23, 2013 Autor: Asistansia

VictorReader Stream je daleko iznad običnog audio playera, njegove nove karakteristike bezžičnog povezivanja otvaraju svijet slijepim i slabovidnim osobama.

Datum: Mart 25, 2013 Autor: Asistansia

Cijenjeni prijatelji, sa posebnim zadovoljstvom pišem ove redove koji ostaju kao podsjetnik na lijepe stvari i pozitivnu energiju, a čiju atmosferu smo istinski osjetili mi […]

Datum: August 13, 2012 Autor: Asistansia

Kao što Vam je poznato Asistansia d.o.o. Sarajevo od početka svog rada čini sve kako bi slijepa i slabovidna lica imala na raspolaganju pomagala koja […]

Datum: August 10, 2012 Autor: Asistansia

Cijenjeni prijatelji, moje ime je Selmir Isaković. Neki od naših slušalaca znaju me kao dugogodišnjeg člana nekada Udruženja slijepih građana Zenica, a danas Udruženja slijepih […]

Datum: Februar 24, 2012 Autor: Asistansia

Ultra Cane je primarni uređaj, to znači da se može koristiti neovisno od bilo kojeg drugog pomagala za kretanje. On može biti opisan i kao […]